Tanken om Podtanken

Om tanken

Podtanken är en skeptiskt humanistisk och nördigt intellektuell eller humanistiskt nördig och intellektuellt skeptisk, möjligen humanistiskt intellektuell och nördigt skeptisk. Äh fan, tänk på fyra ledord: skeptisk, humanistisk, intellektuell och nördig. Kort sagt, podtanken är en podcast fylld med tankar.

Upplägget är att till varje avsnitt plocka in fem till tio bidrag på runt fem till tio minuter från en mer eller mindre fast stab av deltagare. Vi riktar till en början in oss på att komma ut med ett nytt avsnitt var fjortonde dag. Förhoppningsvis kommer det att vara så pass många knutna till projektet att det räcker att bidra med inslag till kanske vart annat eller vart tredje program. Men låt inte det avskräcka, vi tar med glädje ta emot bidrag även oftare eller mer sporadiskt.

Inriktningen på inslagen kan röra sig om bland annat, men inte nödvändigtvis begränsat till, vetenskap, intervjuer, samhällsdebatter, kultur, teknik, livsåskådning. Och jag ser gärna deltagare från skeptiker- och humanismrörelsen, från samhälls- och teknikdebatten, från livsåskådnings- och ateistsynvikel. Kort sagt en bred och intressant blandning.

Låter det intressant, så hör av er (podtanken(på)anulaibar.com eller @Podtanken), antingen om ni vill vara med och bidra med inslag eller att rodda podcasten. Till dess lyssna gärna The Pod Delusion som är den stora inspirationen till projekt Podtanken.

 

Om inspelningen

Varje ”skribent” ansvarar själv för inspelning och redigering av inslagen. Spela in med den bästa utrustningen du har. För inspelning och redigering kan vi rekommendera gratisprogrammet Audacity.

Komprimera den färdiga filen i så hög bithastighet som möjligt, gärna i minst 128 kbit/s. Vi tar de flesta filformat, så du kan välja vilket du vill. Stöter vi på problem så hör vi av oss.

Skicka filen, och eventuella kommentarer, länkar, bilder o.dyl. (vi kan t.ex. lägga upp längre versioner av vissa inslag såsom intervjuer, reportage, dokumentärer och liknande.) till podtanken(på)anulaibar.com

Har du inte varit med tidigare, så lämna gärna med en kort presentation av dig själv, och gärna länkar till ev. blogg, hemsida, twitter och vad du har.

 

Om innehållet

Innhållsmässigt är tanken att Podtanken skall fyllas med intressanta inslag ur ett brett register av ämnen. Våra värderingar är humanistiska, rationalistiska, skeptiska och möjligen något vänstervridet liberala. Passande ämnen är alternativmedicin, religion, mänskliga rättigheter, upphovsrätt, miljö, teknik, kultur, vetenskap, ja i stort sett vad som helst, bara det är intressant och/eller roligt och/eller upplysande och/eller inspirerande. Vad vi inte kommer att ta in är inslag som inte respekterar mänskliga rättigheter och lika värde oavsett etnicitet eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss den exklusiva rätten att inte ta in inslag.

Varje inslag bör kunna stå för sig själv. Så även om du svarar på ett tidigare inlägg, försök att formulera dig så att lyssnaren inte nödvändigtvis måste vara insatt i debatten eller hört tidigare inslag. Tanken är heller inte att vi ska ha långa trådar av inslag, svar och repliker.

Läs inte upp webbadresser (URL) i inslagen. Har du länkar som du vill ha med, så skicka med dem och säg att de finns i avsnittsnoteringarna på Podtankens hemsida.

Avsluta inslaget med ”[Ditt namn] för Podtanken.” (”tanken” kan uttalas med betoning på både första och andra stavelsen, vilket som.) eller liknande.

Välkomna med massor av bidrag!

One Response to Tanken om Podtanken

  1. Pingback: Self promotion och lite annat | Forskarfeministen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *